Facebook
Strona startowa Rekrutacja 2021Galeria zdjec DLA MATURZYSTOW ! Kontakt
        Stolowka Szkolna
        Platforma Edukacyjna ZS2
        Dla Maturzystow
        Szczepienia informacje
        Dziennik Elektroniczny
        Stypendysci
        Testy Interaktywne
        Rypinskie Centrum Sportu
        Budowa Basenu


OFERTA 2021



Powiększ - kliknij !


















Powiększ - kliknij !














Informacje dla maturzystow - kliknij !




Szkoła posiada pracownie komputerowe
oraz centra multimedialne pozyskane z programu PRACOWNIE KOMPUTEROWE DLA SZKÓŁ



PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ



<- Powrót do poprzedniej strony

SZKOŁY W ZESPOLE SZKÓŁ NR 2

TECHNIKUM - okres nauki 5 lat

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód przyszłości, przygoda w zdobywaniu wiedzy i umiejętności.

Usługi gastronomiczne i cateringoweto bardzo dynamicznie rozwijający się rynek w kraju i zagranicą, dlatego jest to miejsce dla osób młodych, pomysłowych, kreatywnych i twórczych. Istotą tego zawodu jest posiadanie wiedzy teoretycznejjak iumiejętności praktycznych, które umożliwią pracę jako kelner, barista, barman, dietetyk, organizator imprez gastronomicznych.

• HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów; • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.


Jakie zdobędziesz kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:



Jakie przedmioty są realizowane w szkole?
  • wyposażenie i bezpieczeństwo w gastronomii,
  • technologia gastronomiczna,
  • zasady żywienia człowieka,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • usługi gastronomiczne i cateringowe,
  • pracownia technologii gastronomicznej,
  • pracownia planowania żywienia i organizacji produkcji,
  • pracownia usług i obsługi konsumenta,
  • język obcy zawodowy.
Czego nauczysz się na zajęciach?
  • dobierać i przygotowywać surowce do produkcji,
  • przeprowadzać proces sporządzania potraw,
  • planować produkcję gastronomiczną,
  • obliczać zapotrzebowanie na surowce,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne,
  • sporządzać receptury i kalkulację potraw,
  • planować jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych,
  • sporządzać rozliczenie finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych,
  • stosować promocję usług gastronomicznych i cateringowych,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • postępować zgodnie z zasadami kultury, etyki, komunikacji interpersonalnej,
  • organizować imprezy okolicznościowe,
  • komponowania menu na imprezy okolicznościowe,
  • obsługi konsumenta.
Jako technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz mógł:
  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych i cateringowych,
  • kontynuować naukę na studiach – technologia żywności, dietetyka,
  • uruchomić i poprowadzić własny zakład gastronomiczny.



PRACOWNIE SZKOLNE

Pracownia gastronomiczna 1




Pracownia gastronomiczna 2






Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie
ul. Dworcowa 11,
kontakt tel. (54) 280 3161




Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświatowe w Bydgosczy Centralna Komisja Edukacyjna Okręgowa Komisja Edukacyjna Centrum Edukacji Nauczycieli Centrum Doskonalenia i Edukacji

Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie
ul. Dworcowa 11,
kontakt tel. (54) 280 3161