Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód przyszłości, przygoda w zdobywaniu wiedzy i umiejętności.
Usługi gastronomiczne i cateringoweto bardzo dynamicznie rozwijający się rynek w kraju i zagranicą, dlatego jest to miejsce dla osób młodych, pomysłowych, kreatywnych i twórczych. Istotą tego zawodu jest posiadanie wiedzy teoretycznejjak iumiejętności praktycznych, które umożliwią pracę jako kelner, barista, barman, dietetyk, organizator imprez gastronomicznych.
• HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów;
• HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Jakie zdobędziesz kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
Jakie przedmioty są realizowane w szkole?
- wyposażenie i bezpieczeństwo w gastronomii,
- technologia gastronomiczna,
- zasady żywienia człowieka,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- usługi gastronomiczne i cateringowe,
- pracownia technologii gastronomicznej,
- pracownia planowania żywienia i organizacji produkcji,
- pracownia usług i obsługi konsumenta,
- język obcy zawodowy.
Czego nauczysz się na zajęciach?
- dobierać i przygotowywać surowce do produkcji,
- przeprowadzać proces sporządzania potraw,
- planować produkcję gastronomiczną,
- obliczać zapotrzebowanie na surowce,
- obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne,
- sporządzać receptury i kalkulację potraw,
- planować jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych,
- sporządzać rozliczenie finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych,
- stosować promocję usług gastronomicznych i cateringowych,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
- postępować zgodnie z zasadami kultury, etyki, komunikacji interpersonalnej,
- organizować imprezy okolicznościowe,
- komponowania menu na imprezy okolicznościowe,
- obsługi konsumenta.
Jako technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz mógł:
- podjąć pracę w zakładach gastronomicznych i cateringowych,
- kontynuować naukę na studiach – technologia żywności, dietetyka,
- uruchomić i poprowadzić własny zakład gastronomiczny.
PRACOWNIE SZKOLNE
Pracownia gastronomiczna 1
Pracownia gastronomiczna 2
Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie
ul. Dworcowa 11, kontakt tel. (54) 280 3161
|